Centrum Dialog
Naše projekty

Stop malárie

Umístění: Conakry, Guinea
Popis projektu: V subsaharské Africe umírá na následky malárie více dětí, než na jakékoliv jiné onemocnění. Každý rok postihne malárie na 300 milionů lidí z celého světa.
Malárie je jednou z nejvýznamnějších parazitárních onemocnění, která je způsobena plasmodii, jejichž přenašečem na člověka je komár. Symptomy malárie jsou horečka, svalový třes, bolest kloubů, dávení a křeče. Může se objevit i pocit mravenčení v pokožce, zvláště u malárie způsobené zimničkou Plasmodium falciparum. Komplikace zahrnují i kóma a následné úmrtí, pokud není malárie adekvátně léčena. Mezi nejvíce zasažené africké země patří Guinea (75% nakažených obyvatel), Botswana (48%), Burundi (48%), Zambie (34%) a Malawi (25%).

Navzdory mnoha předsudkům lze malárii velmi účinně předcházet. Základním předpokladem je dostatek informací o prevenci a dodržování základních doporučení. Spaní pod moskytiérou patří v boji proti této nemoci k nejdůležitějším faktorům. Cena moskytiér se v subsaharské Africe pohybuje kolem pěti dolarů, což je pro běžného obyvatele ohroženého nákazou příliš vysoká částka. Výzkumy vedené pod patronací Světové zdravotnické organizace (WHO) ukazují, že používání moskytiér ošetřených insekticidy (Insecticide Treated Nets – ITN) snižuje úmrtnost v oblastech postižených malárií zhruba o jednu pětinu. V rámci projektu Stop malárie v ČR organizujeme výdělečné aktivity, které následujícími způsoby pomáhají v boji s touto zákeřnou nemocí v Guineji:
- prevence (nákup a distribuce moskytiér)
- včasná diagnostika (vybavení laboratoře v hlavním guinejském městě Conakry)
- osvěta (zvýšení informovanosti obyvatelstva, přednášky ve školách otevřené veřejnosti, informace předávané v národních jazycích)

Přispět můžete i na zakoupení moskitiér, které budou určeny dětem z chudých rodin.
Kontakt: , Centrum Dialog, o.s.
Pozn.: V případě dotazů na projekt 'Adopce afrických dětí' můžete kontaktovat kolegy na centrum zavinac centrumdialog.cz, 608 917 760).

Fotogalerie