Centrum Dialog
Naše projekty

Kibera Utu Montessori School

Umístění: Nairobi, Kibera, Kenya
Popis projektu: Kibera Utu Montessori school se nachází v nairobské Kibeře, největším keňském slumu. Vznikla z iniciativy lokálních mladých lidí vedených našim dlouholetým spolupracovníkem Adadou, kteří se snažili posílat do místních škol sirotky, kteří by jinak neměli šanci na vzdělání. Nakonec se rozhodli založit vlastní školu. Pozemek mají zapůjčený od města a na první stavbu si vydělali sběrem odpadků a výrobou oblečení, tašek a šperků z nalezeného materiálu.

Svým nadšením a specifickým přístupem ke studentům si škola získala oblibu u všech dětí z okolí. Pro svou ekonomickou soběstačnost vždy školní tým dělal neuvěřitelné věci! Vše začalo sběrem a využíváním odpadu, následně se ve škole vybudovala na nějakou dobu posilovna, díky níž měla škola na výplaty pro učitele! A až do dnes škola vydělává na svůj provoz také prodejem vody na svém dvorku.

V roce 2016 se za pomoci českých i místních dárců podařilo školu zrekonstruovat na hezkou dvoupatrovou školu se sedmi třídami. V roce 2018 se škola rozrostla ještě o jednu budovu ve vedlejší ulici a dnes tak může pojmout děti od jesliček až po osmou třídu.

V roce 2019 školu opouštěli první osmáci a ti také mohli poměřit své znalosti se svými vrstevníky u závěrečných zkoušek. A rozhodně se za své výsledky nemusí stydět! Většina dětí se dostala na střední školy přesně tam, kam chtěly a s výbornými výsledky! A další ročník na tom nebyl jinak.

Během covidového roku 2020, kdy Keňa zavřela všechny své školy na 9 měsíců, se Utu Academy stala útočištěm pro většinu dětí z okolí. Děti sem chodily, když se o ně doma neměl kdo starat, přestože škola byla zavřená. Její dvorek zavřít nešel! A děti, i když v rouškách a bez učitelů, tu trávily většinu dní. Nakonec škola pro většinu těchto dětí z nejchudších rodin v oblasti, zajistila spolu s Centrem Dialog i jídlo na celý den a neoficiálně také dozor ze strany učitelů.

V roce 2021 se nám podařilo ve škole vybudovat knihovnu. Původně dvě třídy se spojily v jednu velkou místnost plnou knih a míst ke čtení a studiu pro kohokoliv, kdo to potřebuje.

V dalším roce plánujeme vybudování školní počítačové učebny a také otevření kurzů šití pro starší dívky.
Kontakt: Lucie Tamášová, lu@centrumdialog.cz, tel. 605 246 227, Centrum Dialog, o.s.

Fotogalerie