Centrum Dialog

České maminky vytvářejí jedinečné hračky pro africké děti

Busy bags, neboli česky „pytlíkové aktivity“, jsou jednoduché hry pro děti, které se vměstnají do malého pytlíku. Když maminka potřebuje zajít k doktorovi, anebo zabavit dítě v autě či vlaku, stačí otevřít pytlík s jednoduchou a smysluplnou hrou. Takových aktivit ale rodiče potřebují více už jenom proto, aby se dítěti rychle neokoukaly. A protože je lehčí udělat jednu aktivitu dvacetkrát, než dvacet aktivit pouze jednou, spojuje výměna nadšené rodiče, kteří jsou ochotní podělit se o svůj nápad a zároveň jej několikrát vyrobit. Na konci projektu má každá maminka dvacet různých her, které jsou unikátní jak nápadem, tak provedením a navíc hand-made.

Je to už pět let co Lucie Tamášová, jedna ze zakladatelů Centra Dialog, vyhlásila první výměnu pytlíkových aktivit. Tehdy to byla zábava pro asi patnáct maminek, dnes se programu účastní víc než dvě stovky žen z celé České republiky. O co jde a proč je táto unikátní výměna tak oblíbená?

„Výměnu organizuji už asi po páté i proto, že zájem roste. Z původních asi patnácti maminek, které se přihlásily do prvního projektu, je jich dnes pouze v naší současné výměně téměř dvě stě. A další maminky se inspirují a organizují své výměny samy,“ říká Lucie Tamášová, která iniciovala první výměnu v ČR. Nevyužít obrovský kutilský potenciál českých rodičů by byla škoda, a proto Lucie maminky poprosila, zda by každá mohla vyrobit o jednu aktivitu navíc. Ty by se následně poslaly do keňských škol, kde budou sloužit jako učební pomůcky.
 
„Všichni souhlasili, a tak jsme do Keni, v rámci semináře pro učitele, přivezli plnou bednu ručně vyrobených pomůcek od českých rodičů. Učitelé byli nadšení,“ popisuje.  Lucie se s maminkami zaměřila na výrobu pomůcek, které jsou složitější a vyrobené z různých materiálů – filc, pěnovka, látky, dřevo. Aktivity navíc musí být estetické, přitažlivé pro dětské oko a hlavně smysluplné!

Na semináři v Keni nám to hodně pomohlo,“ říká s nadšením. „Učitelé viděli, že mnoho aktivit si můžou vymyslet a vyrobit sami z dostupných materiálů. Tak například plastová víčka od petlahví můžou děti navlékat na šňůrku, třídit podle barev, počítat, hrát s nimi různé hry,“ vyjmenovává. Učitelé si podle jejích slov uvědomili, že můžou použít všechno - různý odpad, kterého je opravdu hodně, části látek, kamínky anebo písek. „A sami si pak začali vymýšlet pomůcky.“
 
A že českým rodičům kreativita opravdu nechybí, se můžete přesvědčit ve fotogalerii. Ta obsahuje pouze výběr z unikátních a vzdělávacích pomůcek, které rodiče vytvořili. Ty, které jsou určeny pro nejmenší děti, rozvíjejí jemnou motoriku, jiné učí číst či počítat a nejsložitější pomůcky ukážou starším dětem stavbu lidské buňky, státní vlajky anebo naši sluneční soustavu.

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy