Centrum Dialog

Srdce otevřená dokořán

Jeannette Novotná Motlová je neuvěřitelných 16 let adoptivní maminkou Shefy z Keni, která právě začíná psát „univerzitní kapitolu“ své školní docházky. Při té příležitosti vznikl nápad na benefiční akci s výmluvným názvem „Pro Shefu aneb Shefa jde na univerzitu“. Její výtěžek ve výši 10 000 Kč se použije na nákup nového PC, ale „…celá akce přinesla ještě daleko víc“, říká Jeannette v následujícím rozhovoru.
Společné foto účastnic akce
Společné foto účastnic akce

 

Co Vás přimělo uvažovat o adopci na dálku?

Adopci na dálku jsem plánovala již v období dospívání. Zajímala jsem se o dění v Africe, konkrétně o vzdělávání dětí a své přání adoptovat dítě z Afriky na dálku jsem realizovala na začátku roku 2008.  Hledala jsem samozřejmě na internetu. A jak se říká, Centrum Dialog mi prostě a jednoduše padlo do oka. Po seznámení s vaším posláním a filozofií jsem okamžitě kontaktovala Lucii Tamášovou, která velmi vstřícně a ochotně zodpověděla mé dotazy.

 

Jak dlouho již máte adoptovanou Shefu a proč jste si vybrala zrovna ji?

Shefa je naší adoptivní dcerou již dlouhých 16 let. S obrovskou hrdostí mohu říci, že ušla neskutečnou cestu, mnohdy velmi strastiplnou a nelehkou.  A i když to neměla jednoduché, nevzdala to. Udělala obrovské pokroky a v lednu 2024 nastupuje na univerzitu v Nairobi. Mám to v živé paměti - byl leden roku 2008 a na webových stránkách Centra Dialog se objevila roztomilá, tříletá holčička s nádherným, vznešeným jménem Shefa Awuor Obara. Pod fotografií byl vepsán její životní příběh. Chytlo mě to za srdce a rozhodla jsem se ji adoptovat. Nikoliv z alibistických důvodů udělat dobrý skutek. Prostě jsem to tak cítila, mělo to tak být. Od tohoto prvního okamžiku ji máme v srdci.

 

Vzpomínáte si na nejsilnější momenty v průběhu adopce Shefy?

Těch silných momentů je spousta. Už jen to, že otvíráte obálku s dopisem či vysvědčením naší Shefy a začtete se do řádků, je silný emocionální prožitek. Když jsem si v roce 2008 adoptovala Shefu, bylo dcerkám čtyři a tři roky a již v té době adopci vnímaly velmi intenzívně. Prožívaly každý dopis s obrázky, vysvědčením, který přišel z Afriky. S velkým nadšením posílaly Shefě kresby, koláže, fotografie i balíčky. Jednou dokonce dcerka přibalila do balíku pro Shefu svou nejoblíbenější panenku. Ani si nedovedete představit, jakou radost jí udělala fotka, která k nám z Afriky dorazila. Na obrázku držela Shefa v náručí svou novou panenku. Říká se, že pokud daruješ to nejcennější, co máš, vrátí se ti to stonásobně. Pro mou dcerku byla panenka, kterou Shefě poslala, její "Nejka". A opravdu to funguje. Nejenže dceru potěšilo, že její panenka již bydlí s Shefou v Africe, ale po nějakém čase tu samou panenku vyhrála v soutěži ve školce. Opravdu úplně tu samou...

 

Jak a PROČ se zrodil nápad uspořádat pro Shefu benefiční „jógování“?

Ohledně Shefy jsem stále v kontaktu s koordinátorkou Bárou Vašeho Centra Dialog. Tímto bych jí chtěla poděkovat za vstřícnost, ochotu, pracovní nasazení a její dobré srdce. Právě ona nám zjišťovala přes Jamese - koordinátora v Keni (také jemu patří obrovský dík, za to, co dělá), co bude Shefa potřebovat na Univerzitu, kde nastupuje v lednu 2024. Dozvěděli jsme se, že by pomohl hlavně nový počítač. Jelikož jsem lektorka jógy a každé úterý vedu v jedné malé vesničce jménem Bravantice lekce, napadlo mě uspořádat v rámci nich benefici pro Shefu a oslovit všechny ty nádherné lidské bytosti, které se lekcí účastní. Ty to přijaly s nadšením. 

 

Můžete popsat, jak akce probíhala, kdo se zapojil a jaký byl program?

Bravantice jsou sice malá vesnička, ale všichni ti úžasní lidé, které jsem tam poznala, mají velká a láskyplná srdce otevřená všemu krásnému. A k této benefiční akci se přidaly také další ženy z Nového Jičína, kde vedu lekce jógy ve čtvrtek. Zvolily jsme jedno listopadové sobotní odpoledne a společně s kamarádkou Martinkou a její maminkou Miluškou jsme připravily program.

Začali jsme zumbou na zahřátí a po ní proběhla lekce jógy s úvodní pránájámou - dýchací technikou a konečnou řízenou meditací na Santošu - vděčnost a spokojenost. Ještě před kreativním tvořením minerálních náramků jsme si promítli něco málo o adopci na dálku, provozované Centrem Dialog, a poskytli všem zúčastněným další informace k tomuto tématu. Poté následovalo lehké občerstvení v podobě afrického čaje a chlebíčků s avokádovou pomazánkou. Do benefiční akce se zapojil i můj muž, horolezec Marek Novotný, který se vzdal honoráře za lekci sebeobrany pro ženy a za přednášku o Himalájích a věnoval jej Shefě. Všem zúčastněným včetně paní ředitelky ZŠ Bravantice, která nám poskytla prostor ve škole, chci z celého srdce poděkovat. Celá akce proběhla v moc hezkém a příjemném duchu. A těch emocí, co jsme zažili! U lekce zumby jsme se všichni smáli na celé kolo, protože nás kroky ne a ne poslouchat ☺. Při prezentaci adopce na dálku a promítání jsme se zase tak dojaly, že došlo i na zatlačenou slzičku. Opravdu si moc vážím všech, kteří se jakkoliv podíleli na této úžasné benefiční akci pro Shefu.

 

Chystáte nějakou další dobročinnou událost?

Určitě. Dobrých skutků není nikdy dost. Již v minulosti jsme pro Centrum Dialog jeli s manželem do Prahy besedovat o Himalájích, a veškerý výtěžek putoval na projekt „Pošli špunta do školy".  Bohužel akce neměla dostatečnou propagaci a myslím, že i načasování nebylo příhodné (bylo léto), takže se jí zúčastnilo velmi málo lidí. Ale byli jsme vděční i za to. Alespoň víme, jak se příště připravit a jak s předstihem propagovat tyto benefiční akce lépe. 

 

Co je podle Vás na takových benefičních akcích nejpřínosnější?

Na benefiční akci pro Shefu jsem vnímala obrovský přínos v tom, že se mnozí lidé o tématu adopce na dálku dozvídali poprvé ve svém životě. A ti ostatní, mající již nějaké podvědomí, se ujistili, že adopce na dálku přes Centrum Dialog není žádný podvod, a že Shefa opravdu existuje. Dále jsem za tyto benefiční akce velmi vděčná, protože se spoustě lidem, kteří zatím tápou, otevřou nové obzory a oni otevřou svá srdce a „prostě a jasně jdou do toho". Je to pro ně účinná motivace začít s adopcí na dálku. Například mí přátelé, rodina Pospěchových, si před lety na základě podobného impulzu adoptovali holčičku Naomi, která je teď již velká slečna. Moc si jich za to vážím. A tito adoptivní rodiče dokáží svým vlivem a zkušenostmi s adopcí na dálku motivovat další lidi a třeba i své děti. To je za mě asi úplně nejdůležitější přínos benefičních setkání.

 

Děkujeme moc za rozhovor

 

Centrum Dialog, o.p.s. směřuje již 20 let většinu aktivit do podpory vzdělávání. Díky projektu adopce na dálku s názvem „Pošli špunta do školy“ mohou na vzdělání dosáhnout i děti z nejchudších rodin. Šanci na lepší život tak dostalo již 4 000 dětí z Keni a Guineje. Pošlete i vy Špunta do školy a změníte daleko víc, než byste čekali.

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy