Centrum Dialog

Sběr odpadků v keňském slumu

"Prostředí, ve kterém bydlíme, by mělo být čisté a bezpečné..." – tak alespoň uvažuje několik mladých lidí z Kibery, jednoho z největších afrických slumů na okraji keňského hlavního města Nairobi. A proto vznikl projekt sběru odpadků, který organizuje Ahmed Ibrahim, jeden z keňských koordinátorů Centra Dialog. Adada, jak mu všichni přátelé říkají, hledal způsob, jak zlepšit životní podmínky ve slumu a zároveň podpořit zaměstnanost místních lidí, kteří se nacházejí v těžké situaci a nemohou si často dovolit ani koupit jídlo. Program placeného sběru odpadků se ukázal jako ideální projekt.  

V každé ze třinácti kiberských vesnic najdeme alespoň tři skupiny věnující se odvozu odpadu a mnoho z nich se na sběr vydává jednou týdně v neděli, protože v tu dobu je většina obyvatel slumu doma. Odpadky se svážejí na vyhrazená místa – v každé vesnici založili dobrovolníci sběrný bod, odkud potom obec odpadky jednou nebo dvakrát týdně odváží.

Od občanů, kteří o tuto službu projeví zájem, je vybírán malý poplatek ve výši 20 keňských šilinků (asi 5 Kč) za každý naplněný pytel, do jednoho pytle se přitom vejde asi 100 litrů odpadu. Vybrané poplatky používají skupiny dobrovolníků z velké části k nákupu odpadkových pytlů pro příští sběr, zbylé peníze uschovají na později nebo rozdají svým členům, kteří za ně mohou svým rodinám koupit něco k jídlu.

Taková iniciativa samozřejmě čelí mnoha výzvám. Není například vždy jednoduché vybrat od klientů poplatky za odvoz. Stejně tak je doprava odpadků na sběrné místo často komplikovaná kvůli nekvalitním a úzkým cestám a nedostatku vhodných dopravních prostředků – pro svážení odpadu se v tuto chvíli využívají pouze jednoduché vozíky. A zásadním tématem je bezpochyby bezpečnost práce: Není k dispozici správné oblečení ani odpovídající výbava pro nakládání s odpadky, jako třeba holínky, rukavice nebo kombinézy. Skupiny ani klienti stejně tak neví, jak zacházet s pevným odpadem, například jak správně likvidovat zboží podléhající rychlé zkáze (ovoce, zeleninu, maso, tuky…).

Přes všechny problémy jsou tyto skupiny mladých lidí odhodlány obtíže překonat a Kiberu vyčistit. Vědí, že to dělají pro zlepšení životních podmínek obyvatel slumu, pro zdraví svých rodin a v neposlední řadě i pro svou vlastní budoucnost.

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy