Centrum Dialog

Studny jako kapka života pro guinejské komunity

V některých oblastech africké Guineje musí lidé překonávat i šest až deset kilometrů denně, aby si domů donesli pitnou vodu. Zabere to tolik času, že mnohé z dětí kvůli tomu nemůžou chodit do školy a ženy do práce. Ušetřit síly a čas jim chtějí pomoci dobrovolníci z Centra Dialog a spolku OliMali projektem Kapka života. Hlavním cílem je vybudovat ve vesnicích obecní studny, které budou k dispozici všem.
Zdroj: http://www.kapkazivota.cz/
Zdroj: http://www.kapkazivota.cz/

 Za projektem Kapka života stojí spolek OliMali, který pracoval na projektech rozvojové spolupráce nejen v České republice, ale také na Ukrajině anebo na daleké Haiti. Spolu s organizací Centrum Dialog se rozhodli vrtat studny právě v Guineji. Autor projektu Patrik Kutaj se pro tuto africkou zemi rozhodl kvůli tomu, že je z hlediska převozu potřebné techniky dobŕe dostupná. „Technika je velká a těžká. Nedokáže jet větší rychlostí než 50 kilometrů za hodinu, takže se nemůžeme někde vylodit a jet s technikou třeba tři tisíce kilometrů,“ vysvětluje Kutaj.

Při naší poslední návštěvě Guineje s Centrem Dialog jsme bez velkého přemlouvání pro projekt nadchli několik z našich koordinátorů. O studny s pitnou vodou, které by byly přístupné  celé komunitě a ne jenom pro uzavřenou obec anebo soukromníka, byl velký zájem. Sjednali jsme proto schůzku s tamním ministerstvem zemědělství, které by nám mohlo pomoct přepravit techniku na území Guineje bez placení cla, které je i pro neziskové projekty neúměrně vysoké. Vzhledem k tomu, že pitná voda a elektrický proud jsou hlavními prioritami současné vlády, věříme, že nám pomůžou posunout projekt opět o kus dál.

Antonio Antonucci z Centra Dialog vysvětlil, že v první fázi budou vrtaři hloubit studny u škol. Děti se tak budou moci učit a zároveň budou mít blízko zdroj vody. „Conakry známe moc dobře. Už čtrnáct let tady fungují naše školy, které vedou naši dlouholetí spolupracovníci. Ti vědí nejlépe, ve kterých oblastech jsou studny nepostradatelné,“ řekl.

Kapka života je neziskový projekt, který realizuje několik nadšenců s dlouholetými zkušenostmi s vrtáním studní. „Cena studny by neměla přesáhnout 140 až 150 tisíc korun. Do propočtu jsem ale zahrnul i letenky, platy lidí, stravu či bydlení,“ shrnuje potřebné náklady na vybudování jedné studny Patrik Kutaj. Peníze získá Kapka života pomocí crowdfundinových projektů v Česku i na Slovensku. Projekt podpoří i některé další organizace a soukromé firmy. Přispět na transparentní účet může každý. Kromě Centra Dialog se na realizaci projektu podílí i organizace Wontanara. Její pracovníci odlétají spolu s OliMali do Guineje již v květnu, za účelem prozkoumání konkrétních lokalit a podmínek realizace projektu.

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy