Centrum Dialog

Trutnov žije "Afrikou očima dětí"

V polovině května dorazili do České republiky naši drazí koordinátoři z Keni. Abychom jejich čas u nás využili co nejlépe, připravili jsme s nimi - ale hlavně pro ně - opravdu zajímavý a naplňující program. Jedním z takových „akčních“ dnů byl i výlet až na samý kraj severních Čech, kam jsme se spolu s Jamesem a Adadou vybrali, abychom místnímu fotoklubu představili fotografie našich šikovných keňských dětí. James Omollo a Ahmed Ibrahim, dva z nejaktivnějších keňských koordinátorů Projektu lidské podpory, s sebou totiž přivezli výstavu fotografií s názvem „Afrika očima dětí“.

Trutnov nás přivítal opravdu s otevřenou náručí – už cestou v autě jsme v rádiu slyšeli rozhovor o nás! Martin Kašpar, jeden z našich adoptivních rodičů, který se nejvíce se zasadil o to, aby výstava doputovala až do Trutnova, poskytl rozhovor redaktorce Českého rozhlasu. Ta v několika minutách představila jak Centrum Dialog, naše cíle a poslání, ale taky jak celý fotoprojekt vůbec vznikl. Zajímalo by vás to taky?

Přibližně před dvěma lety jsme udělali veřejnou sbírku, ve které se nám podařilo vybrat několik sice starých, ale funkčních fotoaparátů a poslat je našim adoptivním dětem do Keni. Ty pod vedením profesionálního fotografa Aliho Baristy nafotily působivou sérii fotografií, která zachycuje Keňu jejich pohledem. Na fotkách tak můžete najít nejen jejich malé kamarády, domácí zvířata, ale taky okolí vesnice, slumu, a každodenní život.

Díky komentářům našich malých fotografů nejen vidíte, ale doslova procitnete, co kterou fotkou dítě myslelo. Tento unikátní pohled do dětských myslí zásadním způsobem zkouší naše evropské hodnoty a postoje.

Z Keni ale zpátky do Čech. V Trutnově nás nejdřív čekalo velké stěhování – rušení předešlé výstavy a vymýšlení způsobu, jak uchytit naše fotografie. Vernisáž proběhla ve fotoklubu Mates a potkalo se tady nejen několik stálých nadšenců fotoklubu, ale taky zájemců o dění v Africe nebo adoptivních rodičů.

Naši kluci mluvili o tom, jak a kde vyrůstali a jak se k práci koordinátorů dostali. Adada mluvil o životě ve slumu a projektech, které mu pomohli postavit školu v největším nairobském slumu Kibera. James promluvil o životě na vesnici, problémech místní komunity, AIDS/HIV.

V Matesu, domovském výstavní prostoru fotoklubu KDÚ jsme nakonec zůstali ještě asi další hodinu. Neformálně jsme si povídali se všemi zúčastněnými, došlo i na focení. Kluci byli opravdu „atrakcí“ a vyfotit se s nimi toužil skoro každý. Celá vernisáž se nesla ve velice příjemném duchu a my jsme za to opravdu rádi. Trutnov žije, děkujeme!:-)

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy