Centrum Dialog

…a zas ten Mouctar!

Stavba nové školy je ušlechtilý počin, spojený s touhou dopřát dětem vzdělání. ALE je to také dobrodružná a zábavná série výjevů, mikropříběhů a překvapivých momentů či souvislostí. Je to báječné živé představení se spoustou postav a postaviček na pestrobarevném jevišti staveniště.

V pomyslném divadelním hledišti postávají kolem stavby velcí i malí diváci, kteří si svou místní „Megashow“ zamilovali a hltají ji očima doslova každý den. Pravda, označení diváci zní pro všechny zvědavce, nedočkavce, kibice i „čumily“ asi poněkud seriózně, ale nechme to tak. Mezi nimi nápadně vyniká nenápadný, přesto všudypřítomný Mouctar. Kluk, co by mohl vyprávět:

O malých náklaďáčcích, které popírají fyzikální zákony a představy konstruktérů ohledně nosnosti, protože dokázaly na svých korbičkách přivézt doslova celou školu. Mouctar se chtěl taky svézt, ale rozhodl se, že nebude prknům a cihlám zabírat místo…tedy po pravdě ho odehnali. ☺

O bujné vegetaci, která miluje hru na „schovku“, protože když zaprší (a to v Guineji, známé jako „vodárna Západní Afriky”, znamená opravdu hodně), umí rychle rostoucí rostliny bleskurychle „schovat“ třeba nedávno přivezená prkna. Co se jich tesař Moussa s pomocníky nahledal. Jak se všichni smáli, když zjistili, že jim zarostla přímo před nosem!

O mřížích ve školních oknech, které svobodu neberou, ale dávají. Žádná skla, jen mřížka, aby se v dobře „luftované“ třídě dalo svobodně dýchat, protože při vysoké vlhkosti vzduchu se musí větrat o sto šest. Navíc každý špunt, který je dnes „za mřížemi“ se díky vzdělání bude už zítra moci svobodně rozhodnout co se životem. Nebo aspoň svobodněji…

O tom, že Mouctar zná všechny na stavbě jménem, zato Yero, Barry, Facinet, Mohamed, Boubacar, Sekou, Kaba, Thomas, Ibrahima, Salifou a cca 30 dalších stavitelů Mouctarovi na jméno přijít nemohou ☺. Ustavičně se jim plete pod nohy. Ať už se věnují zednickým, tesařským nebo kovářským pracem anebo vášnivě kibicují, je ten malý všudybyl nablízku. Mouctar ale nechce překážet, jen mu strašně záleží na tom, aby škola byla co nejdřív hotová.

O tajemství, jak si spolu navečer, když všichni odejdou, povídají čerstvě nahozené stěny ve třídách. Jestli jim „sekne“ oranžový, zelený nebo bleděmodrý nátěr, ale hlavně aby měly svůj nový „outfit“ s obrázkem, jako to má ta třída odvedle. Míní tím dozajista stylizovanou grafiku Patrona třídy, usmívajícího se ze zdi. Kéž by jich bylo co nejvíce! 

O pracích, na kterých právě řemeslníci pilně „vyšívají“. Nahazují fasádu, dělají na podlahách a zručně hladí omítky ve třídách. Hned potom rozjedou práce na terénních úpravách, včetně krocení divoké vegetace, aby pro změnu místo prken neschovala žáky ☺. Výjimku dostanou vzrostlé stromy, jejichž stín je v parných měsících doslova výhrou. Mouctar už jich má na přesazení pár vyhlídnutých. 

O nemilosrdném času, který všechny strašně tlačí, protože 8 tříd musí být připraveno do začátku školního roku. Zbývá udělat  přibližně 20 % prací (záchodky, oplocení, studna, terénní úpravy, osazení lavicemi) a bude hotovo. 

S vaší finanční podporou se to jistě podaří. Z vašeho daru budou mít obrovskou radost Mouctar a všichni jeho kamarádi z okolí nové školy, kteří se tolik těší, až poprvé zazvoní.

Budeme moc rádi za každou částku, kterou přispějete a za sdílení projektu mezi přáteli. Děkujeme.

Číslo účtu: 51-168 765 02 57/0100

VS: 60037

nebo přes výzvu na Darujme.cz

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy