Centrum Dialog

Adopce pomáhá: Příběh Evelyn

Přinášíme vám další z příběhů, který poukazuje na pozitivní dopad rozvojové spolupráce zaměřené na vzdělávání dětí. Na příběhu Evelyn, která přišla o svého otce již v úzkém věku, je vidět, že projekt Adopce má vliv i na širší rodinu. Finanční úleva spojená se zaopatřením jednoho dítěte pomáhá rodinám postavit se na vlastní nohy a zároveň umožňuje i sourozencům chodit do školy pravidelněji.  

 

Evelyn přišla o svého tátu už když byla batole. Její máma složitou životní a finanční situaci řešila podnikáním zaměřeným na výrobu a prodej domácího piva. Tato činnost je ale v Keni nelegální a tak se často stávalo, že musela platit zkorumpovaným policistům či strávit několik dní ve vězení když neměla dostatek prostředků na úplatky.

Rodiče s nestálým příjmem vetšinou omezené prostředky využijí na zajištění základních potřeb, a nezbývají peníze na pokrytí pravidelné školní docházky dětí. Na vesnicích se s tímto problémem potýká řada rodin a mnoho děti ukončuje školní docházku ve velmi nízkém věku. Tyto děti mají malé šance nalézt perspektivní zaměstnání. Dívky se pak brzo vdávají a kluci se věnují manuální práci nebo se přidávají ke kriminálním skupinám a žijí za hranicí legality. Mladá generace se bez možnosti kvalitního vzdělání, které výrazně zvyšuje šance na důstojné povolání, pouze velmi těžko dostává z kruhu chudoby. Evelyn měla štěstí, že se nám ji podařilo zapojit do projektu Centra Dialog. Od té chvíle pravidelně navštěvuje školu a už se jí nestane, že by byla poslána domů proto, že její máma nezvládla zaplatit školné či koupit uniformu. Významné změny se udály i v rodině. Evelynina maminka přestala vařit pivo a otevřela si v domě malý obchůdek a poblíž řeky chová krávy a slepice. Projekt Adopce pomáhá i sourozencům Evelyn, kteří díky ušetřeným prostředkům mohou chodit do školy s větší pravidelností než jak tomu bylo dříve. Jak popisuje náš koordinátor Vincent,  Evelyn chodí do školy krásně upravená, je přesná a připravená na vyučování. Má nyní také mnohem více času věnovat se škole, i když dále pomáhá matce a sourozencům v zajišťování chodu domácnosti. Věří že jí vzdělání pomůže k tomu, aby změnila osud své rodiny. Držíme palce, aby se jí podařilo prolomit kruh chudoby a zajistila vlastním dětem lepší budoucnost.

 

Děkujeme Vám za podporu našich Špuntů! #PošliŠpuntaDoŠkoly

 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy