Centrum Dialog

Adopce pomáhá - příběh Lilian

Tentokrát vám přinášíme příběh Lilian. Mladé dívky z nairobského slumu Kibera, která o sobě říká, že je jedinou dívkou ze sousedství, která stále studuje střední školu. Proč tomu tak je? To se dozvíte v našem článku!   

 

Když jsem byla ještě malá, tak jsem chtěla být doktorkou. Byl to můj sen po celou dobu trvání mateřské školky. Po jejím ukončení se můj sen začal rozplývat spolu s tím, že si moje rodina nemohla dovolit platit poplatky spjaté se studiem ve škole. Bůh se nade mnou ale smiloval a seslal mi požehnání v podobě adoptivních rodičů. Do projektu jsem se zapojila v roce 2008 a díky tomu se mi podařilo dostat se až na střední. Během studia jsem se potýkala s mnohými překážkami, ale pořád jsem byla šťastná, protože jsem měla možnost jít vstříc svému snu. Život v Kibeře je velmi těžký. Někteří lidé v mém okolí jsou závislí na alkoholu a na drogách. Plno mých spolužaček nedokončilo školu, protože se dostali do jejich vlivu. Tam kde bydlím jsem jedinou dívkou, která je stále na střední škole. Mnoho mých spolužaček opustilo školu jak kvůli nedostatku finančních zdrojů, tak i kvůli drogové závislosti nebo těhotenství. To, že můžu studovat, je pro mě úžasná příležitost, a já si toho moc vážím. V říjnu probíhaly v Kibeře několik dní demonstrace a policie se to snažila řešit za použití síly. Používali i slzný plyn, který pronikl až k nám domů a bylo to strašné. Ale už jsme si na to tak nějak zvykli. Jsem si jistá, že se mi jednoho dne podaří, aby naše rodina už nemusela bydlet ve slumu. Budeme bydlet na lepším místě. Proto ve škole tvrdě pracuji, abych to zvládla. Díky svému úsilí už jsem dostala několik cen - naposledy jsem byla vyhlášena nejlepší studentkou v oblasti umění a designu a minulý semestr jsem dostala certifikát za to, že patřím mezi 20 nejlepších studentů školy. Dostala jsem za to krásnou knížku. Rozhodla jsem se, že se dostanu mezi tři nejlepší studenty. To je moje výzva a proto teď budu pracovat ještě s větším úsilím. Vím, že se to vyplatí!

 

Poznámka: Lilian v aktuální chvíli hledá adoptivního rodiče. Budeme rádi, když její příběh pošlete dál. Společně jí určitě nového rodiče najdeme! Zároveň je jednou ze studentek na jejichž studium budeme vybírat v rámci naší benefiční akce! 

 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy