Centrum Dialog

Africká móda v naších skříních

Nedávno jsme našli unikátní fotografie pohledů, které byly nafoceny v letech 1900-1910 v Conakry, hlavním městě Guineji. Víc než sto let staré sépiové fotografie zobrazují, jak vypadala guinejská městská móda na počátku minulého století. Pěkné, říkáte si, a mnozí z vás si představují, že možná kdyby byly fotky barevné, měli byste pocit, že odrážejí i současný stav. Je to ale pravda? Jak se oblékají lidé v ulicích velkých a moderních měst, jakými jsou například keňské Nairobi, jihoafrické Kapské město nebo nigerijská Abudža? Pokud si myslíte, že lidé zde již dlouhé roky nosí pouze tradiční oblečení, možná budete překvapeni. Kromě módních trendů, které víceméně kopírují vývoj na americko-evropských trzích, se velká africká města vyznačují ještě jednou zajímavostí – vlastní cestou.

Exotický vzhled a barevnost africké módy nás okouzluje odjakživa a poslední roky si toho začali všímat i módní návrháři. Ti nejlepší, kteří sami mají exotické kořeny, začínají tvořit unikátní současnou módu, která je inspirována kulturou různých kmenů či států Afriky. Látky se vyznačují barevností, hravostí použitých vzorů a netradičními střihy. Jiní návrháři zase pracují pouze s bílou, kterou doplňují o různé odstíny zemitých barev - hnědou, béžovou anebo luxusní zlatou.

Palec nahoru pro návrháře jako Lisa Folawiyo, Deola Sagoe, Vlisco, Ituen Basi a řadu dalších, kteří konečně vyvedli na světlo světa své kreativní návrhy a obohatili tak současnou africkou módu.

Není to ovšem jenom móda, která “jede s dobou”. Afrika, pokud ještě můžeme tento různorodý kontinent plný historie a kultur nazvat souhrnným názvem, se mění a Centrum Dialog chce být u toho! Naše vzdělávací a rozvojové projekty dávají řadě dětí z Keni a Guneje možnost chytnout  příležitost za pačesy a díky vzdělání ze sebe udělat třeba i návrháře, pokud se jim bude chtít.

Věříme, že každé dítě by mělo dostat příležitost rozvíjet se a najít si důstojné uplatnění. Pomozte nám menit jejich životní příběhy! http://www.centrumdialog.cz/

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy