Centrum Dialog

Děti z Conakry usednou do nových školních lavic, škola Salif Keita přestěhována

  Koncem loňského roku přišla z Conakry nemilá zpráva. Jedna z našich největších škol, kam chodí kolem tří stovek dětí, se musela vystěhovat. Majitel pozemku, kde se budova školy nacházela, chtěl své prostory zpátky. Ale i to jsme dokázali vyřešit!
Nová škola Salif Keita v Conakry
Nová škola Salif Keita v Conakry

Škola na původním pozemku stávala od roku 2006. Od svého založení se postupně rozšířila na všech 13. ročníků (ve srovnání s českým školstvím je zahrnuta i střední škola) i mateřskou školku. V současnosti ji navštěvuje kolem 300 dětí a z toho 190 v rámci adopce na dálku. Zájemců je však neustále mnohem více, než škola dokáže pokrýt. „Zdejší škola se navíc těší oblibě i mezi dospělými. Konají se zde nejrůznější akce, kurzy řemesel, přednášky, besedy a mnoho dalšího. Letošní oslavy konce školního roku se účastnila snad celá čtvrť,“ vysvětlil zájem o zachování zdejší školy koordinátor projektu adopce v Conakry Joseph Tolno.

Zdejší se proto rozhodli jednat a začali hledat vhodný pozemek v rámci svojí čtvrti. Během pár měsíců se podařilo najít místo přibližně 300 metrů od původní školy a mohlo se začít s výstavbou. Práce šla pěkně od ruky a v současné době večtvrti Kenian stojí nová kompletní budova. V současné době v ní ještě probíhají letní kurzy. Ale již začátkem října ji s příchodem nového školního roku zaplní stovky dětí...

Nová škola vznikla také díky podpoře českých adoptivních rodičů.

 

 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy