Centrum Dialog

FAQ - jak porozumět vysvědčení svého adoptovaného dítěte

FAQ - jak porozumět vysvědčení svého adoptovaného dítěte Na konci dubna jsme adoptivním rodičům posílali novou várku dopisů a vysvědčení . Pro mnohé z vás je však stále nesnadné  vyznat se v systému známkování a proto jsme se rozhodli pro vás připravit stručný přehled včetně vizuálního “rozboru” typického guinejského a keňského vysvědčení. Nezapomeňte prohlédnout obrázky!  

Keňa

Školní rok v Keni začíná v lednu a je rozdělen do tří vyučovacích období, mezi kterými jsou měsíční prázdniny. Po ukončení tříměsíčního vyučovacího období škola vystavuje dítěti vysvědčení, ale jsou i školy, které vysvědčení vydávají pouze jednou a to na konci roku.

V Keni probíhá hodnocení prostřednictvím systému procent. Dítě dostane procentuální ohodnocení své práce a od něj se poté odvíjí známka (A, B, C, D, F). „A“ je nejlepší, „F“ je známka nejhorší, která může zapříčinit opakování ročníku. Někdy se výsledky vyjadřují pouze v procentech, kdy 100% je samozřejmě nejlepší. Některé školy mají ale zavedený vlastní bodový systém. V tu chvíli je fajn se podívat na kolonku “rank” tzn. Pozici dítěte v ročníku, či ve třídě. Je zde vždy uvedeno, že dítě je např. 21 z 80.

Tento rok se zásadně mění školní systém v Keni a my stále čekáme, jak si vše “sedne” a následně vám dodáme všechny potřebné informace.

 

Guinea

Školní rok v Guineji začíná v říjnu a je rozdělen do tří semestrů. Na rozdíl od Keni mají ale v Guineji letní prázdniny, které trvají dokonce 3 měsíce a to od počátku července do konce září. Vysvědčení je vystavováno po ukončení každého semestru, ale jsou i školy, které ho vydávají pouze na konci roku.

V Guineji je hodnocení vyjádřením X bodů z maxima (vetšinou z 10 bodů, ve vyšších ročnících a u některých předmětů z maxima 20 bodů). Obecně ale platí, že čím vyšší číslo, tím lepší výsledek. Vysvědčení obsahuje průměr ze všech předmětů a pořadí v úspěšnosti studia mezi dětmi ve stejných ročnících v dané škole.

V případě, že byste měli tip na téma k zařazení  do rubriky FAQ, tak nám prosím napište na dialog@centrumdialog.cz. Rádi vyjdeme vstříc vašim potřebám.

 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy