Centrum Dialog

Fotbalová akademie v Kibeře

  Uprostřed keňské Kibery, jednoho z největších afrických slumů, vzniká v současné době za podpory Centra Dialog fotbalová akademie. Byla založena na začátku tohoto roku čtyřmi bývalými kiberskými fotbalisty, kteří dobře znají místní poměry – Abdul Hussein pracuje s místní významnou organizací jako koordinátor pro sport, Ahmed Ibrahim je koordinátorem programu adopce na dálku, Ali Kiplagat pracuje jako trenér v keňské Elite Soccer Academy a Abdulghani Hussein je trenérem v Brookehouse School.  

Fotbal je ve slumu nejoblíbenějším sportem a organizátoři věří, že s kvalitním zázemím a odborným vedením by se tento projekt fotbalové akademie mohl stát – společně s programy aktivní pomoci a rozvojovou spoluprací – způsobem, jak podporovat schopnosti a sebedůvěru mladých lidí, umožnit jim dosáhnout vyšších cílů a pokusit se zlepšit jejich každodenní život.

Fotbalová akademie si klade za cíl všestranně podporovat sportovní aktivity pro děti. Za podpory dárců a dalších příznivců chce poskytnout kiberským týmům kvalitní tréninkovou výstroj a pořádat každoroční turnaje, během kterých budou vybráni nejlepší hráči, jež budou poté reprezentovat Kiberu na místních nebo mezinárodních turnajích. Mladým fotbalistům se chce věnovat dlouhodobě a dovést je nakonec až do ligy pro dospělé. Stejně tak bude ale podporovat i komunitní trenéry – povede semináře a specializované kurzy trénování a bude se podílet na vytvoření systému, který trenérům umožní efektivně rozvíjet talent jejich svěřenců. V neposlední řadě má akademie pomoci snížit kriminalitu mladistvých – mnoho mladých lidí z Kibery se zapletlo se zločinem a zakladatelé akademie věří, že je potřeba nabídnout těmto lidem alternativu v podobě aktivit pro volný čas a dát jim tak perspektivu a naději.

Je ovšem potřeba dodat, že jde o komplexní sociální projekt, který se zdaleka neomezuje jen na fotbal. V rámci akademie budou například nabízeny různé rozšiřující aktivity jako kurzy novinařiny, návrhu webových stránek apod. Trenéři budou také sledovat prospěch svých svěřenců ve škole a hráči se díky své disciplíně mohou stát vzorem pro další děti v komunitě. Projekt fotbalové akademie má dát mladým lidem příslib lepší budoucnosti a možnost jít za svým snem, ať už jde o kariéru profesionálního fotbalisty nebo jakékoli jiné povolání.

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy