Centrum Dialog

Guinea: komunita Sant' Egidio a její partneři zahajují projekt "Právo na jméno"

Guinejský stát má zájem zlepšit občanské služby, vznikl osvětový program pro registraci novorozených guinejských dětí. Mnoho Guinejců totiž nemá rodný list a přesně neví, kdy se narodilo.

Tento problém se samozřejmě netýká pouze Guineje, Subsaharská Afrika má nejnižší míru registrace na světě. Odhaduje se, že dvě ze tří dětí narozených v Africe, nejsou registrovány 1.

Komunity Sant' Egidio, CISV a LVIA zahájily 11. července 2019 projekt nazvaný Droit au Nom neboli Právo na jméno. Projekt je financovaný italskou agenturou pro rozvojovou spolupráci a snaží se zvýšit povědomí o důležitosti registrace narozených dětí v regionech Conakry a Labé. V životě přicházejí situace, kdy je pro každého člověka důležité, aby „existoval“, absence rodných listů vede ke značným nedostatkům a nepříjemnostem pro tamní obyvatele. Rodný list potřebujete v nemocnici nebo při zápisu do školy. Pokud nejste registrovaní, nemůžete do školy chodit. Učitelé v těchto případech často přivírají oči, ale jakmile nadejde čas zkoušky, nemohou ji neregistrované děti řádně složit. Také se na základě rodného listu tvoří cestovní pas a občanský průkaz.

Problém neregistrovaných lidí se netýká pouze Guineje, nýbrž se jedná o problém globální. Odhaduje se, že ze 125 milionů dětí, narozených každý rok ve světě, není 51 milionů dětí registrovaných. Evelin Martelli z komunity Sant‘ Egidio uvádí, že pomocí programu Droit au Nom chtějí pomoci dětem i guinejskému státu ve zlepšení systému registrace dětí. Rodinná evidence v sobě totiž skrývá mnoho výhod pro stát, dají se zjistit informace o populaci, narození i úmrtí. Tak může stát zlepšit i zdravotní systém a podmínky pro své obyvatele. Podle Evelin Martelli je také velmi důležité, aby měl stát spolehlivé statistiky, které by měly přesně zobrazovat, kolik populace je v určitém regionu a podle toho se pak snáz určí, kolik školních zařízení je zapotřebí.

Všem aktivním komunitám, které chtějí zlepšit podmínky pro život v Guineji držíme palce!

Více informací naleznete v článku na www.pressenza.com.

1 uvedla Evelin Martelli z komunity Sant' Egidio, dostupné zde.

Zdroj 1

Zdroj 2

 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy