Centrum Dialog

Humanistická škola v Paponditi v Keni slaví úspěchy

V malé vesničce v Paponditi v Keni se ozývali radostné písně a motlitby, když jsme se dozvěděli výsledky celostátních zkoušek na základních školách (K.C.P.E.). Dva žáci (dívka a chlapec), kteří jsou na této škole podporování v rámci projektu Adopce afrických dětí – projekt pomoci na dálku, se při této zkoušce umístili na pozici nejlepšího děvčete a chlapce z regionu. Tyto skvělé výsledky jsme náležitě oslavili.

Náš nejlepší chlapec Samuel Otieno Juma se umístil na prvním místě v regionu a na čtvrtém místě ve státě Kisumu. Z celkových možných 500 bodů získal 414 bodů. Díky tomu se dostal na nejlepší střední školu v Keni Makanda Boys High School. Samuel je v Projektu pomoci na dálku již déle než 5 let, po dobu jeho studia na základní škole. Žije se svým otcem, který je handicapovaný a nemůže si dovolit mu platit školní výdaje. Od čtvrté třídy ho podporuje česká rodina, bez jejichž podpory by takových výsledků nikdy nedosáhl. Naše nejlepší dívka Diana Onyango se také ocitla na prvním místě v regionu Nyakach se získanými 401 body z celkových 500 bodů. I ona byla zařazena do projektu před pěti lety a je podporována českou rodinou. Zajistila si tak šanci dostat se na nejlepší střední školu pro dívky v Keni.

Právě toto je základním smyslem podpory dětí ve vzdělání a chtěl bych proto moc poděkovat všem Čechům, kteří na dálku zajišťují našim potřebným dětem přístup ke kvalitnímu vzdělání, protože to má velký smysl a význam. Je to způsob, jak „naučit člověka rybařit“ až do konce jeho života. Tyto děti si tak mohou splnit svůj sen stát se lékaři. A vše to začalo zde, v Paponditi. Tím, že obyvatelé Paponditi spojili své síly a postavili modelovou školu, aby zajistili budoucnost svých dětí. Je to splněný sen a jsme moc rádi, že jsme to my, humanisti z Paponditi, uskutečnili. V Paponditi jsme nikdy neměli lékaře, ale teď máme šanci na lepší budoucnost.

K celostátní zkoušce jsme minulý rok zaregistrovali celkem 26 dětí a všechny tyto děti se dostaly na dobré školy, protože měly také velice dobré výsledky. Toto je jediný způsob, jak si mohou v budoucnu splnit své sny a já doufám, že půjdou všichni automaticky na universitu. V mé vesnici jsem jediný, kdo má vysokou školu, ale jsem si jistí, že za pár let tu bude více vzdělaných lidí, kteří budou přispívat k rozvoji komunity, která již tolik let trpí chudobou. Věřím, že se v budoucnu díky tomu situace zlepší a jsem rád, že můžeme být součástí této pozitivní transformace. Tyto výsledky dokazují, že tvrdá práce v komunitě se vyplácí.

Všichni byli velice nadšení z naší práce již od začátku, kdy jsme v roce 2008 školu založili. Byl to ušlechtilý nápad, který sem přinesli humanisté, který nás inspiroval a dal naděje našim dětem a dnes se sen stává skutečností. Pro tak malou školu to nebylo vždy snadné, ale díky dobrým duším jak z České republiky, tak z Keni, se škola dnes může chlubit úspěchem, o kterém můžeme vyprávět dalším generacím. Je to radost měnit životy těchto dětí. Naše škola tak může působit jako příklad dobré praxe pro další vesnice v Keni. Právě to je mým snem, začít zakládat malé školy komunitního typu po celé Keni. Je to jediný způsob, jak jim umožnit, aby zítra zlepšili svojí společnost. Jeden nápad teď mění životy mnoha dětí v mé vesnici a chtěl bych za to moc poděkovat našim českým přátelům, kteří na tomto projetu spolupracují. Mým jediným problémem je teď to, abychom zvládli pomáhat dětem i v průběhu sekundárního vzdělávání, což je velice náročné, ale doufám, že najdeme nějakou cestu.

Zároveň nebylo jednoduché motivovat ke spolupráci obyvatele vesnice, rodiče a učitele, abychom dosáhli tohoto cíle. Jsem proto šťastný, že všichni tento projekt zcela přijali a museli se také snažit, aby se to posunulo dále. A já si myslím, že se dostaneme ještě dále, pokud zůstaneme u tohoto společného cíle, a to zlepšit život celé komunity.

Úspěch těchto dětí je tedy velkým mezníkem, který ukazuje, že naše práce sklízí zasloužené ovoce. Chci také poděkovat celému českému týmu, který dělá tuto skvělou práci pro africké děti. Je to skutečně naplňující práce.

James Ochieng Omolo

Koordinátor projektu – Paponditi Kenya

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy