Centrum Dialog

Kampaň na záchranu školy Mahátma Gándhí v Conakry, Guinea

Základní škola Mahátma Gándhího se nachází v hlavním městě Conakry v Guineji a je jednou z našich nejúspěšnějších škol. Její studenti se každoročně umisťují na předních příčkách celostátních srovnávacích zkoušek. Škola se však nachází ve vážné situaci. Majitel budovy neprodloužil škole nájemní smlouvu a tak se bude muset v nejbližší době vystěhovat. Společně se zakladatelem školy Florentinem Habou proto rozjíždíme kampaň na záchranu školy. Pomoci může každý i malým příspěvkem.
Kampaň na záchranu školy Mahátma Gándhí
Kampaň na záchranu školy Mahátma Gándhí

Dobrý den,
jmenuji se Florentin Haba a jsem z Guinejské republiky. Guinea je jednou z nejchudších zemí na světě (měřeno podle kvality života obyvatel, stejně jako dle dostupnosti ke zdravotní péči, vzdělání a bezpečnosti). Obtížná situace naší země je způsobena především špatnou vládou, která je zkorumpovaná a o zemi se nestará. Možnost chodit do veřejné základní školy je tak v naší zemi jedna z nejnižších na světě.

Od konce mých studií v oboru veřejného práva v roce 2000 jsem se angažoval do mnoha rozličných projektů, ať už šlo o boj proti násilí či podporu dětí v obtížných životních podmínkách. To mě vedlo k tomu, že jsem za podpory svých přátel spoluzaložil vzdělávací projekt pro děti ze čtvrti Hafia. Hafia je jednou z nejchudších čtvrtí hlavního města a většina dětí nemá šanci navštěvovat žádnou školu. Pocházejí z velmi chudých rodin, které nemají na jejich vzdělání dostatek finančních prostředků. Proto jsme založili "Humanistickou školu Mahátma Gándhího". Tato škola nyní poskytuje vzdělání 652 dětem od školky až po 9. třídu základní školy. Z toho právě více než 75% těchto dětí pochází z velmi chudých rodin. Díky programu Adopce afrických dětí – projekt pomoci na dálku jsme schopni podporovat 164 dětí, které tak nemusejí platit školní potřeby a mají bezplatné vzdělávání v naší škole. Poplatky, které platí děti mimo Projekt pomoci na dálku, sotva stačí na pokrytí základních školních potřeb a nákladů na hygienu.

Proč potřebujeme nyní peníze?
Naše škola se momentálně nachází v budově, kterou máme pronajatou. Nájemní smlouvu máme od roku 2006 a před nedávnem jsme se dozvěděli, že nám již nebude po červnu letošního roku prodloužena. Doufali jsme, že majitel naši smlouvu obnoví, ale on mezitím budovu prodal, a tak není žádná šance na prodloužení smlouvy. Jsme proto nuceni budovu školy v brzké době opustit. Nastalá situace by mohla vážně ohrozit celý projekt adopce, který za dobu své existence pomohl mnoha dětem, z nichž některé dnes chodí i na vysoké školy.

Chceme-li nadále pomáhat dětem a pokračovat v našem projektu, je třeba nejprve sehnat prostředky na pronájem nových prostor. Proto sháníme 22.000 dolarů na pronájem nových prostor, 20,000 na rekonstrukci a zařízení budovy, kde by bylo nejméně 12 učeben, kancelář a místností pro školníka. 2.000 dolarů je dále potřeba na celkové vybavení školy.

Naším hlavním cílem je pak koupě půdy, na které bychom následně postavili novu budovu. Ta by již byla naším majetkem a mohli bychom ji využívat pro naši školu na trvalo. Momentálně čekáme na odborné posudky místních architektů. Pro nákup pozemků v okrese Hafii, bychom potřebovali sehnat částku kolem 800.000.000 guinejských franků, což představuje kolem 115.000 dolarů. Tato varianta by byla určitě lepším řešením, ale konečné rozhodnutí padne až po závěru této kampaně.

Mým snem je, aby měly všechny děti v mé zemi přístup ke kvalitnímu vzdělání. Proto žádám všechny lidi dobré vůle, aby nám pomohli pokračovat v našem projektu, který je mnohdy poslední nadějí pro tyto děti.

Děkuji vám za Vaší pomoc!

Florentin Haba

V případě, že chcete škole pomoci, budeme rádi za libovolný finanční příspěvek na náš bankovní účet: 51-168 765 02 57/0100 KB Praha 5 - Smíchov. Variabilní symbol sbírky pro školu Mahátma Gándího je 30036, konst. s. 558.

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy