Centrum Dialog

Na smysluplné vlně Kizomby

Únorový taneční workshop se blíží a my věříme, že si smyslné vlnění v exotickém rytmu Kizomby užijete naplno. Zajímá vás více o tomto zatím nepříliš známém stylu? Odkud se vzal a z jakých tajemných ingrediencí se skládají jeho taneční variace? Jaké příběhy vyprávějí krouživé pohyby boků? Zaposlouchejte se do hudby, položte se do ní a odpovědi přijdou s každým tanečním krokem...   

Co je Kizomba?

Kizomba je jedním z nejpopulárnějších párových tanců a hudebních žánrů současnosti, který pochází z Angoly. Vychází z tanečního stylu Semba okořeněněného směsí Kilapanda a angolské Merengue. Jednotlivé skladby jsou zpravidla zpívány v portugalštině a pro hudbu je typické, že proudí plynule a  romanticky. Taneční styl Kizomby je velmi smyslný a působí jako důvěrný dialog mezi partnery. Proto bývá někdy po právu nazýván „Africkým tangem“. Kizomba znamená v jazyce Kimbundu „oslava“ nebo „večírek“, což odkazuje na její všeobecnou popularitu. Je to projev radosti ze života a ze setkání s druhými lidmi. Kizomba je prostě víc než jen tanec.

Původ Kizomby

Někde na počátku pestré směsice tanečních stylů stojí portugalský kulturní vliv, který s sebou přinesl z Evropy tance, jako je Tango. Tento emocemi nabitý tanec se smísil s africkými rytmy a nasál jejich typickou živočišnou radost z pohybu. Tak nějak se zrodily základy Semby, tradičního angolského stylu hudby a tance. Výraz semba pochází ze slova Masemba, které znamená „dotek břicha“, což je charakteristický kontakt tanečníků v páru. Tento tanec je předchůdcem řady tanečních stylů v Africe. Jedním z nich je právě Kizomba, která vznikla relativně nedávno a existuje teprve od 80. let 20. století. Značnou měrou přispěla k formování tance také kubánská přítomnost v Angole během občanské války. Originální pojetí pohybů vzniklo přirozenou cestou, kdy se prostě Semba začala tančit v rytmu hudby Kizomba.

Příběhy vyprávěné řečí těla

Taneční páry se nesou prostorem v malých krůčcích. Pohyb je velmi plynulý, podobný jako při Tangu, ale hlavním rozdílem jsou pružné pohyby v kolenou nahoru a dolů a kruhové pohyby pánve. Tanečníci se samozřejmě pohybují v rytmu, ale dělají záměrně i pohyby mimo něj. Výsledný dojem se dá přirovnat k Salse, ale pohyb je měkčí, pomalejší a smyslnější, s naprosto uvolněným tělem. Existuje i otevřenější forma tance - Semba - s rychlejšími kroky, prací nohou a různými triky. V obou případech jde o jedinečný taneční zážitek. Jejich tváře jsou prozářené úsměvem, kterému rozumějí jen oni. Kizomba je radostné a přirozené objevování světa pohybem a dotykem a v Africe je zcela normální, že tančí celá rodina. Třeba vnuk s babičkou. Stojí za to tohle objevování prožít.

 

Taneční workshop Afrických tanců na podporu Centra Dialog proběhne už 8.2.

Můžete se těšit na tyto skvělé lektory a lektorky:

12:00 - 12:55 Gabriel and Dany - KIZOMBA
13:00 - 13:55 Alex Nagy - URBAN KIZ
14:00 - 14:55 Jacinto Teca & Dáša - KIZOMBA
15:00 - 15:55 Vitor Mendes - GHETTO ZOUK VS KIZOMBA

Více informací na našem Facebooku.

A kdo by rád prožil Kizomba festival, nechť si dá do kalendáře následující akci: Kizomba Vibes 2020

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy