Centrum Dialog

Oslava konce školního roku v guinejské škole Kirikou

Stejně jako v České republice i v Guineji znamená konec června také konec školního roku a následné prázdniny. Proto zdejší škola Kirikou, kam chodí kolem dvou set adoptovaných dětí, připravila pro své žáky netradiční rozlučku – exkurzi do zábavního centra Tassana.

Výlet byl naplánován na první červnovou sobotu. Už kolem osmé hodiny ranní se v prostorách školy začali scházet první nedočkavci. Odjezd byl naplánován na devátou hodinu, ale už v osm bylo ve škole rušno. Autobus, který byl u školy přistaven již od brzkých ranních hodin, byl obklopen žáky, kteří už chtěli dovnitř a vyrazit na výlet. Všichni se na výlet těšili a  pečlivě připravili, holky byly upravené, načesané, kluci čerstvě ostříhaní a ve svátečním oblečení.

V devět už byl autobus plný a mohlo se vyjet. Společně se žáky a celým učitelským sborem na výlet vyrazila i zakladatelka školy Mariama Cire Souare, která s naším centrem spolupracuje již od roku 2000.

Autobus během několika chvil zaplnil dětský zpěv. Cestou děti zpívaly známé písničky jako třeba „Kirikou je již velký“ (Kirikou je africký hrdina animovaného filmu, kde ztvárňuje odvážné a spravedlivé dítko), ale i guinejskou národní hymnu.

Do Tassana dorazil autobus plný zpěvu kvůli dopravní zácpě až kolem 11:30 hod.. Po krátké poradě ředitele školy s představitelem komplexu již byli všichni během pár minut uvnitř a užívali si výletu. Někdo tančil, další plavali v bazénu, hráli si…zábava jela v plném proudu. Nechyběla ani plavecká soutěž. Té taneční se pak zúčastnili i učitelé. Všichni byli z programu nadšeni.

Odjezd z Tassana byl naplánován kolem páté hodiny. Ke škole pak autobus dojel v sedm hodin večer. Na místě již čekala celá čtvrť, aby přivítala své výletníky. Vraceli se po podařeném výletě a s již „velkým Kirikou“, jak celou cestu zpíval celý autobus.

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy