Centrum Dialog

Oslavujeme! Naše škola ve vesnici Paponditi uspěla v národních zkouškách

Přečtěte si zajímavý článek od našeho koordinátora Jamese, jak vidí úspěchy našich dětí z Paponditi... Když keňský ministr školství vyhlásil výsledky K.C.P.E zkoušek roku 2014, kterými je v Keni zakončeno základní vzdělání, naší školou se rozléhaly radostné výkřiky. Všech našich 21 uchazečů uspělo a dokonce byli mezi nejlepšími v kraji.  

Naše škola vede v úspěšnosti v kraji a to díky svým žákům, chlapcům a dívkám, kteří získali velmi dobré hodnocení. Pro ně to znamená, že budou přijati na kvalitní střední školy, kde získají středoškolské vzdělání, a v budoucnu budou mít možnost studovat vysokou školou.

 

Při loňských zkouškách se více dařilo dívkám než chlapcům. Nejúspěšnější byly dvě dívky, kterým se podařilo získat 376 bodů a 359 bodů z 500. Obě tak mají možnost se v únoru přihlásit na nejlepší školu v zemi. Jedinou překážkou by pro ně mohlo být vysoké školné na státních středních školách.

 

Loňský rok se k národním zkouškám z naší školy přihlásilo 21 uchazečů a 15 z nich podporujeme prostřednictvím adopce na dálku. Někteří z nich se do našeho programu zapojili jako malé děti, teď už jako vzdělaní mladí lidé opouští základní školu a půjdou v Keni na dobré střední školy, což bude mít velký vliv i na vesnici Paponditi, protože se sem po dokončení střední nebo i vysoké školy vrátí.

Vliv studia tedy přesahuje hranice rodiny a příznivě působí na celou komunitu. Tou pravou podstatou projektů zaměřených na vzdělávání v Keni ale je změnit životy mnoha zoufalých dětí, které tak v budoucnu budou k životům svým i své rodiny přistupovat zodpovědněji. Více než polovina z těchto dětí jsou sirotci, kteří mají velmi malé možnosti vzdělávání, právě jim pomáhá projekt adopce na dálku, do kterého jsou zapojeny české rodiny a pomáhají dětem na cestě za vzděláním.

Napjatě očekáváme také výsledky ze středních škol, které budou vyhlášeny příští měsíc, protože na střední škole momentálně studují dvě adoptované děti, které, jak doufáme, se letos dostanou na vysokou školu, jelikož si během svého dosavadního studia vedly velmi dobře. Pokud vše půjde tak dobře i nadále, zanedlouho bude mít ve vesnici, kde jsem až dosud byl jediným absolventem vysoké školy já, každá rodina minimálně jednoho středoškolsky vzdělaného člena. Tito vzdělaní mladí lidé pomůžou změnit naší vesnici a já jsem velmi šťastný, že jsme součástí této proměny. I když Vy, adoptivní rodiče, možná úplně neporozumíte, jaký nesmírný vliv má Vaše podpora na životy chlapců a děvčat, dovolte mi, abych vás ujistil, že Váš vliv je opravdu obrovský. Doufám, že s Vaší pomocí se naše vesnice Paponditi jednoho dne přemění z vesnice sužované virem HIV na místo plné života, které dává příležitost vyniknout mnoha lidem znalých svého oboru, aby mohli v blízké budoucnosti vesnici dále vylepšovat.

V současnosti podporujeme přes šedesát dětí, většina z nich jsou sirotci, které studují na středních školách v Keni. Tito chlapci a dívky by se nikdy nedostali tak daleko, kdyby nebylo projektu adopce na dálku, jehož pomocí financují své studium.

Podpora ale dává smysl pouze tehdy, když vidíme ve vesnici změnu k lepšímu. Pouze tehdy, když místo toho, abychom dětem ryby každý den dávali, je naučíme si je ulovit. Pomůže jim to uspět a v Paponditi budeme takové úspěchy jako letos slavit každý rok. To, že jsme zapojeni do takového projektu, jako je tento, je pro nás velká čest.

James

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy