Centrum Dialog

Paponditi: deště nepolevují, ale naše škola už se pomalu staví!

Náš koordinátor James se s námi podělil o nejnovější zprávy z Paponditi. Vesnici v průběhu května zasáhly nejhorší povodně jaké místní pamatují a podle meteorologů období dešťů zdaleka nekončí a je možné očekávat další zhoršení situace. I přesto se v naší škole pomalu začíná pracovat na stavbě!

Na stavbě se podílejí kromě placených řemeslníků i vesničané. Společnými silami se pustili do stavby dvou tříd, které byly totálně poničeny povodněmi. Aktuálně pracují na základech budov a pomalu začínají zvedat stěny. Nové třídy jsou oproti předchozím z hlíny konstruovány z kombinace kamenů a cihel. Tato kombinace je odolnější vůči nepříznivým vlivům. James by si přál mít třídy celé z kamene, jak mu doporučovali experti, ale z finančních důvodů a časového presu zvolil po úvaze tuto variantu. Jeho hlavním cílem je, aby děti mohly co nejdříve opět zasednout do lavic. Na kompletní rekonstrukci bude potřeba mnohem většího objemu financí, jelikož jedna kamenná třída stojí v průměru okolo 160 000Kč. V tuto chvíli jsme na místo poslali 120.000 Kč, ze kterých se bude financovat částečná výstavba již úplně zničených dvou tříd. Na zbytek výstavby těchto dvou tříd se skládají všichni obyvatelé vesnice a James si také půjčuje peníze všude, kde se dá. Naším cílem je vybrat peníze na rekonstrukci ještě minimálně dalších dvou tříd, které jsou ve velmi špatném stavu a očekává se, že nevydrží do konce období dešťů..

Ve škole byla obnovena výuka. Třídy jsou díky nepostačujícím kapacitám sloučené a navštěvují je i děti z jiných škol z Paponditi, kde není vyučování možné. Uzavřené školy byly buď zasaženy povodněmi nebo  slouží jako evakuační centra pro více než 700 rodin, které byly v průběhu května vysídleny. Ačkoliv se všichni snaží o co nejrychlejší návrat do normálu, tak je to velmi těžké. Děti i dospělí spí někdy jen na holé podlaze, protože není v silách místních úřadů, aby zajistili vhodné podmínky pro všechny.  

Naše druhá škola v oblasti, Ombugo Peace Kids Academy, kde jsme měli zatím jen předškolní třídy, byla kvůli povodním uzavřena. Děti z Ombugo Peace Kids chodí teď buď do Paponditi Peace Kids, a nebo do místní státní základní školy. Tuto školu plánujeme rekonstruovat po plném obnovení všech tříd v Paponditi.

Držíme Jamesovi palce, ať všechno probíhá dle plánů, a budeme moc rádi za každou podporu. Vaše dary na stavbu nových tříd můžete zasílat na účet Centra Dialog 51-168 765 02 57/0100 s uvedením ID projektu 60027 jako variabilního symbolu. Děkujeme za podporu!    

 

 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy