Centrum Dialog

Rozhovor s Lukášem Krpálkem - patronem "Adopce afrických dětí - projektu pomoci na dálku"

Máme velikou radost, že vám můžeme představit nového patrona programu “Adopce afrických dětí - projekt pomoci na dálku” - Lukáše Krpálka. Lukáš společně se svou rodinou podporuje Felixe z Guineje ve školní docházce již 3 roky. Jak sám říká, považuje vzdělání za jeden z nejdůležitějších pilířů v životě mladého člověka, bez kterého se jen těžko dítko v životě posouvá dál. Lukášovi každopádně patří naše velké poděkování, protože i přes nejvyšší pracovní nasazení, si na nás našel chvilku a pověděl nám, jak to celé vlastně bylo :-)

 
Dobrý den Lukáši, můžete nám prozradit, proč jste se rozhodl podpořit někoho, kdo bydlí tisíce kilometrů daleko?

S tímto nápadem přišla moje žena. Její rodina již roky podporuje a umožňuje studium chlapečkovi jménem Saliphou z Guineje, kterému je dnes 16 let (začali ho podporovat v jeho 6 letech) a my chtěli také alespoň jednomu děťátku takto na dálku pomoci ke vzdělání.

V České republice je mnoho organizací, které se touto formou pomoci na dálku zabývají. Proč jste si vybral Centrum Dialog?

Centrum Dialog nám doporučila maminka manželky. Má s touto organizací zkušenost a peníze a dárky vždy dorazí tam, kam mají. Centrum Dialog pravidelně zasílá fotky dítka ze školy i s malými dárky, které mu jsou zaslány. Organizace pravidelně předává i vysvědčení a obrázek, nebo dopis, který dítko svým adoptivním rodičům napsalo.

Podle čeho jste se rozhodoval, když jste si dítě k adopci vybíral?

Chtěli jsme pomoct dítěti, u kterého jsme se domnívali, že to nejvíce potřebuje. Náš Felix nemá tatínka a s matkou bydlí ve městě, což je v tomto případě nevýhoda, protože si nemohou nic vypěstovat na poli a jsou závislí na tom, co maminka vydělá. Musím se přiznat, že když jsme se v první řadě koukali na obrázky dětí, které jsme až poté dále studovali, vybírali jsme děti, které nebyly tak roztomilé a hezké jako ostatní, protože ty roztomilé chce podporovat většina lidí (pro nás je to ale stejně fešák).

Celý projekt v podstatě zastřešuje jedno slovo a to vzdělání. Proč si myslíte, že je vzdělání ve všech koutech světa tolik důležité?

Je to velmi důležité. Člověk se vzděláním má větší možnosti a podle mého pak snadněji najde práci a tím i prostředky k tomu, aby se uživil.

Pokud si tento rozhovor čte někdo, kdo by rád smysluplně pomáhal, doporučil byste mu Adopci afrických dětí - projekt pomoci na dálku?

Rozhodně ano. Nechci říct, že jsou to malé peníze, které na jeho podporu ročně posíláme. Jsou to ale peníze, které pro něj znamenají budoucnost a pro nás částku, kterou prostě můžeme uvolnit z rodinného rozpočtu. Navíc z toho máme velkou radost a upřímně velmi dobrý pocit.  

 

 

 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy