Centrum Dialog

Svátek Tabaski se slaví i ve Guineji

Od 4. do 6. října 2014 proběhla ve světě oslava muslimského svátku Tabaski. Florentin Haba, náš koordinátor a zakladatel školy Mahatma Gandhi v Conakry napsal krátký komentář, kde se mimo jiné zmiňuje o poklidném soužití lidí různého vyznání v Guineji. Přečtěte si o této kulturní události více:)    

 

Svátek Tabaski v Guineji

 

Svátek pomoci (l’Aid el kebir) nebo také Tabaski připomíná muslimským věřícím, neochvějnou víru Abrahama, patriarchy všech věřících v Boha (Alláha). Neboť Bůh žádal Abraháma, aby obětoval pro svého pána jeho vyvoleného syna, Izáka, a Abrahám ho poslechl. Když Bůh uviděl víru Abraháma, nechal objevit v houští berana, který pak nahradil Izáka v jeho oběti. Na památku tohoto svátku, Islám skrze proroka Mohameda začal slavit tento svátek, kterému se běžně říká "svátek ovcí", protože každá domácnost podle svých možností, musí obětovat ovci jako připomínku Abrahámovi poslušnosti Alláhovi.

 

V Guineji je toto opravdu velký svátek. 85% obyvatel jsou muslimové, což dává muslimským hostinám v naší zemi velkou váhu a skvělou atmosférou. Včera v sobotu, 3.10.2014 byl svátek Tabaski. Je to velký den pro celou naši zem jako celek, protože naše země zažívá mírového soužití víry a mimo to se všichni k sobě chovají velmi laskavě a srdečně.Tradičně se oslavy dělají jako velké rodinné setkání. To je to, co dává velkou hodnotu svátku "Mamaya" v Kankanu, což je město, které se nachází zhruba 650 km od hlavního města Conakry. Ve skutečnosti tento svátek svolává všechny syny a dcery regionu, ať již žijí kdekoliv, okolo velkého tance s názvem "Mamaya". V mé čtvrti Hafia byl Tabaski slaven i navzdory složitému národním kontextu, způsobeného těžkou hospodářskou krizí, a zejména ebolou. Dle výzvy muezzina, hlasatele z minaretu, se v devět hodin ráno věřící muslimové oblečeni ve svátečních šatech shromáždili v mešitě, která je kousek od mého domu. Po velmi obsažném kázání Imama, se modlili za konec epidemie eboly v našem regionu. Děti humanistické školy "Mahatma Gandhi" mi hromadně přišly popřát všechno nejlepší jako zakladateli této školy. Ve večerních hodinách se lidé setkávají v restauracích v Conakry. My jsme byli pozváni naším přítelem do jeho domu, kde jsme si pochutnali na dobře kořeněném ovčím mase.

 

Jsem vděčen za mírové soužití mezi křesťany a muslimy v mé zemi. Ukazuje nám to jednotu naší země a to i přes politické hašteření, které se snaží Guineu rozdělit. Modlíme se k Bohu, aby posílil naší jednotu a zachránil nás od epidemie eboly, která trápí naší zemi.

Florentin Haba
 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy