Centrum Dialog

V Keni se volí nový prezident

Právě v těchto chvílích směřujeme naši pozornost do Keni a napínavě sledujeme sčítání hlasů z voleb, které se uskutečnily 4. 3. 2013. Keňané rozhodnou, kdo se stane jejich novým prezidentem, zároveň se také volí zástupci do parlamentu nebo guvernéři provincií. Pro obyvatele Keni jsou volby důležitou událostí a vždy je provází velká účast. Keňané jsou na své volební právo hrdí a často stojí ve frontě několik hodin, aby mohli podpořit svého kandidáta. Atmosféru současných voleb ovlivňují vzpomínky na povolební násilí, které propuklo v Keni po minulých volbách v roce 2007. Hlavně etnicky motivované nepokoje si tehdy vyžádaly přes tisíc obětí a stovky tisíc lidí musely opustit své domovy.

Současným volbám proto předcházely obavy a Keňané se navzájem vyzývali k zachování klidu v průběhu těchto voleb. O prezidentské křeslo se nyní uchází osm kandidátů. Podle zpráv našich keňských přátel, jsou největšími favority současný premiér Raila Odinga, který v předchozích volbách jen těsně neuspěl, a místopředseda vlády Uhuru Kenyatta, který je synem prvního keňského prezidenta Jomo Kenyatty. Pokud nyní žádný kandidát nezíská nadpoloviční počet hlasů, uskuteční se 11. dubna druhé kolo.

Ať už výsledky voleb dopadnou jakkoliv, pevně věříme v to, že Keňané zvládnou celý jejich průběh bez násilných projevů. Moc myslíme na naše přátele, keňské koordinátory, na děti z programu Adopce afrických dětí – projektu pomoci na dálku, který běží už od roku 2002, i na jejich rodiny. Držíme palce, aby byly volby spravedlivé a aby politici, kteří budou nově zvoleni, byli pro celou zemi co největším přínosem.

Klára Horálková
5. 3. 2013

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy