Centrum Dialog

Vzdělání v keňské vesničce Paponditi

  Pokračujeme ve vyprávění o keňské vesnici Paponditi, kde bydlí řada dětí z projektu „Adopce afrických dětí – projekt pomoci na dálku“. Z malé vesničky nedaleko Kisumu pochází i náš koordinátor James.

V první části vyprávění jsme se dozvěděli, jak vše v Paponditi začalo a jak díky nadšení zdejších vznikla ve vesnici škola. Do ní pak chtěly chodit všechny děti z vesnice. Pro místní to znamenalo jediné – přistavět další třídy, aby se do budovy školy všechny děti vešly. Díky jejich vytrvalosti se tak jednoho dne otevřely dveře všem zdejším dětem. Zájem byl obrovský a škola se zaplnila do posledního místa.

Ve škole je o děti dobře postaráno, proto se mohou soustředit výhradně na učení, aby jednou dosáhly svých cílů a snů. Škola je nyní řádně registrována. V současné době jí navštěvuje 360 žáků, kteří zde dostávají kvalitní základní vzdělání. Škola byla dokonce vyhlášena nejlepším školním zařízením v okrese a aspiruje i na nejlepší školu v kraji.

„Pro nás tato škola nejen vzdělávacím institutem, ale vidíme v ní i budoucnost velmi energické komunity, která se zde formuje. Komunity, která je nezávislá a je schopna zajišťovat vlastní potřeby, obstarávat jídlo, komunitu bez AIDS/HIV, komunitu, kde zavládne mír a harmonie. Dokázali jsme totiž zajistit budoucnost našim dětem. Budoucnost s velkou dávkou naděje,“ říká často zdejší koordinátor James, kterého si mnozí z nás pamatují z loňské cesty po České republice.

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy