Centrum Dialog

Paponditi: Povodně na západě Keni způsobily velké škody v naší škole!

V Keni nastalo období dešťů, které je v letošním roce velmi intenzivní. Prší už několik týdnů v kuse, což na západě Keni způsobilo rozsáhlé povodně. Náš koordinátor James přináší nejnovější zprávy z Paponditi, kde voda brala životy a poničila 4 třídy naší školy Peace Kids humanist Academy.

Období dešťů na západě Keni pokračuje. O víkendu se z břehů vylila řeka Sondu Miriu, která zatopila vše, co jí stálo v cestě včetně části učeben naší školy Peace kids humanist Academy, Více než 500 rodin ve vesnici Paponditi bylo nuceno opustit své domovy, jejich pole jsou zatopena a dobytek byl ponechán napospas živlu. Lidé našli provizorní útočiště v místních kostelích, školách, obchodním centru a byly pro ně postaveny i stanové tábory. Záplavy si vyžádaly také několik lidských životů. Ve všech oblastech Keni postižených povodněmi zemřelo již několik set lidí a cca 250.000 lidí se ocitlo bez domova. Výbor Kisumu pro řízení katastrof vyzval obyvatele žijící v záplavami ohrožených oblastech, aby se přesunuli do vyvýšenějších míst, aby se zabránilo dalším ztrátám na životech.

Povodně ovlivnily i nástup dětí do nového trimestru, který začal v květnu. Desítky škol v oblasti jsou zatopené a řada dalších slouží jako provizorní útočiště. Naše škola Peace Kids humanist Academy byla povodní bohužel také zasažena. Dvě z našich tříd byly kompletně poničeny a další dvě jsou po silných deštích v havarijním stavu. Dětem z našeho programu se naštěstí nic nestalo, protože povodňová vlna dorazila během víkendu, kdy byly doma s rodinami. Nyní se místní komunita, v čele s Jamesem snaží zajistit velké stany, ve kterých by děti mohly pokračovat ve studiu, zatímco my budeme řešit jak co nejrychleji dát třídy opět do pořádku. Voda poničila nejen naše třídy, ale zhroutila se i jedna z toalet. Tato skutečnost je vzhledem k zvýšenému riziku pandemických onemocnění možným důvodem pro uzavření školy nařízením Ministerstva zdravotnictví, protože zbývající 4 toalety nejsou dostačující pro všechny žáky.

Zdravotníci upozorňují na možnost dalšího šíření nemocí spjatých se znečištěnou vodou, pakliže bude kritická situace pokračovat i v následujících týdnech.Povodně s sebou přináší riziko pandemického šíření infekčních onemocnění, jako je např. cholera, a už nyní je vidět nárůst malárie, protože lidé se v provizorních podmínkách nemohou skrýt pod moskytiérami a v období dešťů stoupá počet populace  komárů, kteří onemocnění přenášejí. Do pomoci v oblasti se zapojil keňský Červený kříž, který se ale potýká s velkým množstvím osob postižených povodněmi, jejichž počet roste každým dnem. V tuto chvíli se rozdávají potraviny, pitná voda a deky.

Podle meteorologů budou intenzivní deště nadále pokračovat. Události bedlivě sledujeme a byli bychom moc vděční, když byste nám pomohli se sháněním finančních prostředků na postavení alespoň dvou tříd. Peníze můžete zasílat na účet Centra Dialog 51-168 765 02 57/0100 s uvedením ID projektu 60027 jako variabilního symbolu.V nejbližších dnech spustíme také naši kampaň na www.darujme.cz a budeme rádi za vaši pomoc s jejím šířením. Je pro nás velmi důležité, abyste se do pomoci zapojili i Vy!   

 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy