Centrum Dialog

Rozhovor s adoptivní maminkou od Evelyne

  Pamatujete si ještě na příběh Evelyne? Přinášíme vám nyní rozhovor s její adoptivní maminkou. Moc nás těší, že projekt Pošli Špunta do školy nejenom pomáhá, ale přináší radost a rozšiřuje obzory i adoptivním rodičům a jejich dětem!  

Nedávno vyšel článek o vaší adoptivní dceři Evelyne, jak se Vám její příběh četl?

Byla jsem nadšená! A to hlavně tím, že podpora vzdělávání funguje a může zlepšit dětem a jejich rodinám život.

 

Měla jste o Evelyne takto podrobné informace již dříve?

Obecné informace o rodině Evelyne jsem samozřejmě získala hned při výběru dítěte k "adopci". Konkrétnější informace jsem se ale dozvěděla až s přečtením článku. Nejvíce mě potěšil fakt, že ve skutečnosti nepomáháme pouze Evelyne, ale celé její rodině.

 

Jak jste si Evelyne vybrala? Pamatujete si na to?

Ano, pamatuji si to velmi dobře. Byla to láska na první pohled. Pomohl také fakt, že mám stejně starou holčičku jako Evelyne, jmenuje se Emma. Volba byla jasná a dcera mi ji schválila. Byla to otázka hodin od nápadu k akci.

 

Bylo to tedy vaše společné rozhodnutí? A jak jste vlastně přišla na myšlenku adopce?

Původní myšlenka na pomoc přišla od mého známého, který mi řekl: "Když už pracuješ v tom neziskovém sektoru, tak to zkus ještě nějak zhmotnit.” A mě napadlo "adoptovat" dítě, sourozence pro moji dceru. Všechno jsem s ní probrala, ukázala jí Evelyne na fotce a bylo jasno. Emma se teď hodně zajímá o podmínky života v Africe. Doma si o tom povídáme a říkáme si, jak se žije tam a jak tady.

 

Píšete si s Evelyne často?

Píšeme dopisy společně s Emmou minimálně dvakrát do roka. Dcera dokonce minule poslala Evelyne ručně vyráběnou podložku pod hrníček s mlékem a s přáníčkem.

 

Co říká vaše okolí na to, že máte adoptované dítě v Africe?

Okolí mě podporuje a vnímá to jako dobrý krok. V práci si s kolegy vždycky prohlížíme fotografie a čteme dopisy i školní výsledky. Dávám okolí najevo, že jsem na Evelyne pyšná.

 

Doporučujete svým kolegům nebo známým projekt adopce?

Neřekla bych, že přímo doporučuji. Mluvím o tom, že existují i tyhle formy pomoci. Mluvím o tom, v čem spočívá adopce a sděluji jim, že to má svůj smysl. Sami se pak můžou rozhodnout.

 

Co Vám osobně projekt Adopce dává?

Co mi to dává? Dělá mi to radost! Těší mě pomáhat tam, kde jsou výsledky vidět na životě konkrétního dítka a jeho rodiny. Můžu tím své dceři ukázat, jak žije ona a jak žijí děti jinde. Umožňuje nám to uvědomit si, že se máme dobře, a i proto můžeme pomoci těm, kteří mají ztížené podmínky. Je to radost!

 

Co byste Evelyne přála za budoucnost?

Přála bych si, aby jí vzdělání bylo k užitku, ne k tíži, a přála bych jí, aby v budoucnu neměla problém s nedostatkem jídla, střechou nad hlavou, aby byla zdravá nejenom ona, ale i její rodina a aby měla každý den důvod se na svět smát. S do široka otevřenou pusou! :-)

 

Chtěla byste vzkázat něco ostatním rodičům či našim příznivcům?

Ráda bych ujistila všechny potenciální dárce, že to má smysl! Děkuji Centru Dialog a všem spolupracovníkům za tenhle projekt, za myšlenku a realizaci a přála bych nám všem vše dobré v dalších letech.

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy